20.10.2017

Pinaattirulla

Kuiva-ainekaapissa on jo pidemmän aikaa lymynnyt iso purkki pinaattia.
Siltä pohjalta lähdin rakentamaan eilistä päivällistä.

Musta suola tuo rullaan rikkimäistä (keitetyn kananmunan) makua, 
joten tämähän lähentelee munakasrullaa!

Rulla

4 rkl aquafabaa (kikhernelientä)
½ dl kasvirasvaa
5 dl makeuttamatonta kasvimaitoa
2 dl maustamatonta soijajogurttia
2,5 dl gramjauhoja
2-3 tl mustaa suolaa
1 tl sokeria

Vaahdota aquafabaa ja mittaa sekaan loput ainekset. 
Sekoita vispilällä tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia.

Kypsymistä odotellessasi voit valmistaa täytteen:

Täyte

2 tl öljyä
1 punasipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 pkt nyhtökauraa
4 dl pinaattia
1 rkl sitruunaa
1 rkl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 rkl oluthiivahiutaleita
2 tl Srirachaa
1 prk kaurafraichea

Ruskista sipulit pannulla ja lisää sen jälkeen loput ainekset.
Sekoita ja anna hautua kymmenisen minuuttia.

Kun rulla on kypsä, nosta se leivinpaperin kanssa jäähtymään.
Levitä täyte koko pinnalle ja kääri leveämmästä reunasta rullaksi.
Leikkaa sopiviksi paloiksi.
Tällä reseptillä tulee neljä todella reilua palaa!





17.10.2017

Linssiköftet

Linssiköftet

1 dl kvinoaa (tai couscousia)
1 tetra punaisia linssejä
1 rkl chilitahnaa (esim. Baba Harissa)
2 rkl öljyä
1 sipuli tai 1 rkl sipulijauhetta
2 valkosipulin kynttä
1 rkl garam masalaa
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl kuivattua persiljaa

pankojauhoja

Keitä kvinoa kypsäksi ja odotellessasi mittaa muut ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. 
Lisää keitetty kvinoa ja seesaminsiemenet. 
Muotoile pötköiksi, pyörittele halutessasi pankojauhoissa (rapean pinta!)
 ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Tarjoile esimerkiksi pitaleivän sisällä jogurttikastikkeen kanssa.
Itse paistoin väliin vielä Violifen Mediterranean style "halloumia".

Jogurttikastike

2,5 dl maustamatonta kasvijogurttia
½ tl valkosipulijauhetta
1 tl persiljaa
½ tl oluthiivahiutaleita
sitruunaa
ripaus suolaa ja mustapippuria


12.10.2017

Vegesolmut

Vegesolmut, valkosipulisolmut, seitansolmut!
Kun tuttu ja turvallinen pizza ei innosta, kokeile tätä!

Herkulliset suupalat pestoon dipattuna vievät taatusti kielen mennessään.

Taikinan voi tehdä jo edellisenä päivänä kohoamaan jääkaappiin, 
mutta jos et malta odotella, 
niin hätätapauksessa tunti lämpimässä riittää.

Taikina

5 dl jauhoja
2 tl sokeria
1 tl suolaa
½ pss kuivahiivaa
2 tl öljyä
2 dl vettä


Pyöräytä ainesosat yhteen yleiskoneella tai vaivaa huolellisesti käsin. 

Valkosipuli-seitantäyte

2 rkl öljyä
100g seitansalamia, kuutioituna pieneksi
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 tl persiljaa
1-2 dl vegaanista juustoa, raastettuna

Paista pieneksi kuutioidut seitansalamit pannulla. 
Lisää valkosipuli ja persilja. 


Kaada kulhoon, jossa raastettu vegejuusto ja öljy.

Kaulitse taikina levyksi ja leikkaa pitkiksi parin sentin levyisiksi siivuiksi. 


Tee taikinasiivuista solmuja ja sekoita täytteen kanssa kulhossa, 
kunnes jokainen solmu on kunnolla seoksen peitossa. 


Lado taikinasolmut vuokaan ja anna kohota vielä puoli tuntia. 

Ripottele päälle öljyä (ja halutessasi hieman lisää vegejuustoa) ja 
paista 220 asteessa n. 20 minuuttia.


Tarjoile pestofraichen kanssa.

Pesto
1 dl tuoretta basilikaa
1 dl saksanpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oluthiivahiutaleita
1 prk kaurafraichea
Suolaa, pippuria

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja pyöräytä dipiksi.




15 minuuttia myöhemmin:


9.10.2017

Mausteinen porkkanakakku

Kanelin ja muskottipähkinän aikaansaamat mielleyhtymät vievät joulupöytään, 
mutta tämä kakku sopii hyvin myös sateisiin syyspäiviin.

Kakku:
2,5 dl spelttijauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokosokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
3 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
½ tl suolaa

Yhdistä kuivat aineet.

1dl sokeritonta omenasosetta
2 dl kasvimaitoa
2 tl vaniljaa
1 dl kookosöljyä, juoksevaa
5 dl porkkanaraastetta

Yhdistä nesteet ja porkkanaraaste.

Sekoita kaikki ainesosat yhteen ja kumoa voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.
Paista kakkua 180 asteessa noin puoli tuntia.

Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuorrutteen levittämistä.

Kuorrute:
2 pkt vegaanista tuorejuustoa
1 dl kasvisrasvaa
2 dl tomusokeria


Sekoita kuorrutteen ainekset vispilällä tasaiseksi ja levitä kakun päälle.
Koristele pähkinärouheella.

Itsehän en makeanhimoissani malttanut odottaa kakun jäähtymistä tarpeeksi, 
joten kuorrutte suli kakkupalan pinnalle. 

Se ei kuitenkaan vaikuttanut makuun, sillä kakku on yhtä palaa vaille syöty! 

2.10.2017

Kesäkurpitsalasagne

Kotipihan neljä viljelylaatikkoa on tuottanut satoa pitkin kesää. 


On tullut pinaattia, porkkanaa, sipulia, retiisiä ja 
sunnuntaina poimin viimeiset kesäkurpitsat ja lehtikaalit. 
Tuumasta toimeen, käytin ne heti lasagnen ainesosina. 
Lasagnelevyt korvasin kesäkurpitsalla.

Mikäs sen parempaa kuin saada tuoreet raaka-aineet 
puolessa minuutissa kasvupaikalta leikkuulaudalle?


3 kesäkurpitsaa
Pese ja suikaloi kesäkurpitsat ohuiksi levyiksi vihannesleikkurilla tai esimerkiksi juustohöylällä.


Nyhtökaurakastike

1 pkt nyhtökauraa (härkis/soijarouhe/tofu käy myös hyvin!)
500ml tetra paseerattua tomaattia
savupaprikaa
ripaus sokeria

Sekoita ainesosat kulhossa, nyhtökauraa ei tarvitse paistaa ennen uunia.

Juustokastike

1,5 dl vegejuustoa, raasteena
3 rkl oluthiivahiutaleita
2 dl lehtikaalta (poista ruodit)
1 dl kasvimaitoa
2 tl oreganoa
Suolaa, pippuria

Sekoita juustokastikkeen ainesosat monitoimikoneella/blenderillä/sauvasekoittimella.

Lado vuokaan vuorotellen kastikkeita ja kesäkurpitsasuikaleita. 
Päällimmäiseksi juustokastike ja raasta vielä hieman juustoa pinnalle.


Paista 175 asteisessa uunissa 45 minuuttia foliolla peitettynä ja vielä 15 minuuttia ilman foliota.


Anna vetäytyä hetki.