8.6.2016

Sitruuna-marenkipiirakka

Marenki ilman kananmunaa? 
Mahdollista ja vieläpä erittäin helposti.
Aquafaba, eli kikherneliemi on ihmeellistä tavaraa. 
Siitä saa sokeriin yhdistettynä täydellisiä marenkeja, joilla on tullut "huijattua" kasapäin sekasyöjiä.

Kikhernepurkista saatava liemi ei välttämättä kuulosta siltä kaikkein loogisimmalta vaihtoehdolta tehdä pikkumakeaa, mutta useiden onnistuneiden kokeilujen ja maistatusten jälkeen olen kuullut useasta suusta, että vegaaniset marengit ovat ehdottomasti parempia kuin kananmunasta tehdyt.

Yksi ikävuosi tuli lisää mittariin ja sen kunniaksi leivoin vegaanisen sitruuna-marenkipiirakan.
Pehmeä ja makea pinta yhdistettynä kirpeään täytteeseen on herkullinen yhdistelmä.

Pohja
3,5 dl jauhoja
ripaus ruususuolaa
1 tl ruokosokeria
100 g kasvimargariinia
60 ml kasvimaitoa
1 tl sitruunamehua

Aineksien tulee olla mahdollisimman kylmiä, jotta pohjan koostumuksesta tulee täydellinen.
Mittaa jauho, suola ja sokeri kulhoon ja laita hetkeksi pakastimeen viilenemään. 
Lisää kuutioiksi leikattu kasvimargariini ja sekoita haarukalla jauhojen sekaan, 
kunnes koostumus on murumaista. 
Lisää kasvimaito ja sekoita, kunnes saat taikinasta pallon. 
Kaulitse pohja ympyräksi tai painele suoraan vuokaan. 

Paista pohjaa 230 asteessa 15 minuuttia.

Sitruunatäyte
2 dl sokeria
1 dl maissitärkkelystä
1/2 tl agar-agaria
2 dl kasvimaitoa
2 dl kylmää vettä
1,5 dl sitruunamehua

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. 
Sekoita viiden minuutin ajan. kunnes täyte alkaa olla jämäkkää. 
Anna täytteen jäähtyä kunnolla ja kumoa pohjan päälle.



Marenkikuorrute
2,5 dl aquafabaa eli kikhernepurkista saatavaa lientä
2 dl tomusokeria
½ tl psylliumia

Vaahdota huoneenlämpöistä aquafabaa sähkövatkaimella/monitoimikoneella noin 5 minuuttia, 
jonka jälkeen lisää vähitellen tomusokeri ja psyllium. 
Jatka vaahdotusta toiset 5 minuuttia tai 
kunnes marenki pysyy kulhossa kääntäessäsi kulhon ylösalaisin.

Kumoa marenkikuorrute jäähtyneen täytteen päälle. 
Halutessasi voit koristella pursottimella.
Paista piirakkaa 100 asteessa n. tunnin ajan tai kunnes marenkipinta saa hieman väriä.

Säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.


Yläolevalla kuorrutereseptillä voit tehdä myös pieniä marenkeja pursottamalla niitä leivinpaperille
ja paistamalla 100 asteisessa uunissa n. 1,5 tuntia. 
Tuolla reseptillä marenkeja tulee tosin ainakin neljä peltiä, 
joten suosittelen puolittamaan reseptin.