22.1.2016

Enchilada

Enchiladakastike
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl jauhoja
1 pss enchilada-maustesekoitusta
1 tölkki tomaattimurskaa
1 dl kasvislientä

Juustokastike
100g vegaanista juustoa
1 dl oluthiivahiutaleita
2 dl kaurafraichea

Täyte
2 dl keitettyä soijarouhetta
1 punasipuli, valkosipulia
1 paprika
1/2 kesäkurpitsa
1 prk mustapapuja
reilu desi maissia
Ruususuolaa, mustapippuria

1 pkt tortilloja

Laita pieneen kattilaan öljyä ja sekoita joukkoon 2 rkl jauhoja.
Lisää enchilada-maustesekoitus, tomaattimurska ja kasvisliemi.
Hauduta kymmenisen minuuttia, kunnes kastike on suurustunut.


Kiehauta toisessa kattilassa raastettu vegaaninen juusto ja kaurafraiche.
Sekoita oluthiivahiutaleet kastikkeeseen vasta kun juusto on sulanut.

Hauduta sipuleita isolla pannulla viitisen minuuttia. 
Lisää kuutioitu paprika ja kesäkurpitsa. 
Jatka hauduttamista vielä toiset viisi minuuttia. 
Lisää mustapavut, soijarouhe ja maissit, mausta.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. 
Levitä iso kauhallinen enchiladakastiketta vuoan pohjalle. 
Sivele tortillat kastikkeella ja lisää kauhallinen täytettä.
Kääri tortillat tiukalle rullalle ja lado ne vuokaan vierekkäin.
Kaada loppu enchilladakastike tortilloiden päälle,
lisää lopuksi juustokastike, 
ja anna valmistua uunissa 15-20 minuuttia.


Koristele annokset chilillä ja avokadolla.

Jos haluat tehdä maustesekoituksen itse, sekoita keskenään n. teelusikallinen jokaista:
Chili, sipulijauhe, suola, valkosipulijauhe, mustapippuri, juustokumina, 
oregano (½ tl), korianteri (½ tl)

14.1.2016

BBQ jackfruit


 2 prk jakkihedelmää (jackfruit) vedessä/liemessä (ei siirapissa!)
 2 rkl ruokosokeria, 1 tl paprikaa, 1 tl valkosipulia, 1 tl ruususuolaa, 1 tl mustapippuria, 1/2 tl chiliä
2 dl BBQ-kastiketta

Avokado-slaw
200g kaalia
200g porkkanaa
Avokado
1 rkl vaahterasiirappia
2 rkl sitruunamehua
Ruususuolaa, mustapippuria

Huuhtele ja kuivaa jackfruit. 
Leikkaa ydin pois ja revi hedelmäliha kulhoon.
Lisää mausteet ja sekoita kunnolla.

Paista jackfruitia öljyssä muutaman minuutin ajan.
Lisää BBQ-kastike ja noin desi vettä.
Anna hautua miedolla lämmöllä 20 minuuttia.

Tee odotellessasi avocado slaw sekoittamalla suikaloidut ainekset ja mausteet keskenään.

Annostele jackfruitia ja salaattia burgerin, leivän tai tortillan väliin, nauti.




5.1.2016

Quiche

Voiko siitä päätellä onnistuneensa, 
kun jo ennen ensimmäistä suupalaa on reseptiä odottavia jonoksi asti?

Quiche leivotaan yleensä taikinakuoreen ja valellaan kananmunilla ja kermalla, 
mutta tässä tapauksessa kuohkeuden toi pehmeä tofu ja kaurakerma.
Pohjana toimi rapeaksi paistetut tortillaletut. 

Täytteitä voi valita mielensä mukaan, mutta tällä reseptillä ei voi epäonnistua.

2-4 tortillaa


Paprika
Punasipuli

Pari kourallista herkkusieniä
Paketti pinaattia


Paketti pehmeää tofua

Vajaa desi kaurakermaa

  • Valkosipulijauhetta
  • Ruususuolaa
  • Mustapippuria



Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Voitele pyöreä vuoka ja asettele tortillat niin, että ne peittävät sekä pohjan että reunat. 

Voit halkaista osan tortilloista kahtia, jotta saat aseteltua ne paremmin vuokaan.

Laita pohja uuniin n. 10-15 minuutiksi ja valmista sillä aikaa täyte.



Kuullota pannulla paprika, punasipuli ja sienet.
Lisää lopuksi pinaatti, ja hauduta vielä pari minuuttia, kunnes pinaatti kutistuu.

Sekoita blenderissä tofu, kerma, valkosipulijauhe, suola ja pippuri tasaiseksi massaksi.



Sekoita vihannekset ja tofuseos keskenään ja kaada tortillakuoren päälle.

Paista n. 30-40 minuuttia tai kunnes täyte näyttää jähmettyneen riittävästi.

Anna jäähtyä tovi ja nauti!



Mitkä on sinun takuuvarmat piirakkatäytteet? 
Entä millaisia reseptejä toivoisit näkeväsi jatkossa? 
Kaikkia toiveita kuunnellaan ja vinkkejä otetaan vastaan.

4.1.2016

Vegaaninen shepherd's pie

Vuokaruoat, nuo remontin keskellä asuvan pelastus.
Remontti alkaa vähitellen valmistua keittiön osalta, 
joten saadaan toivottavasti jo tulevana viikonloppuna uuni paikoilleen.
Kuukauden ajan olen tehnyt Kallio-kodissa isoja määriä ruokaa kerralla ja 
roudaan ne bussilla Porvooseen. 
Onhan se kyllä täysin eri asia syödä vasta valmistettua ruokaa, 
kuin mikron kautta käynyttä, 
mutta olosuhteiden pakolle ei mahda mitään.

Remontti siis edistyy ja pidän työläiset ruoassa, kyllä tämä tästä.

Perunamuusikuorrute 
1,5 kg perunaa
4 rkl margariinia
Suolaa, mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi ja muussaa kulhossa margariinin kanssa. 
Lisää suolaa ja pippuria.

Täyte
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3,5 dl linssejä
1 litra kasvislientä
400-500g kasviksia (myös pakastekasvikset käy!)
Timjamia, ruususuolaa, mustapippuria



Hauduta sipulit isossa kattilassa. 
Lisää linssit, kasvisliemi sekä mausteet ja keitä parikymmentä minuuttia.
Jos käytät tuoreita vihanneksia, niin lisää ne samaan aikaan linssien kanssa, 
mutta pakastevihanneksia käyttäessäsi voit lisätä ne puolivälissä keittoaikaa. 
Jos nestettä tuntuu olevan liikaa, voi sitä ottaa desin verran pois keittämisen loppuvaiheessa.
Lisää mausteita tarvittaessa.

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele iso uunivuoka. 



Kaada täyte vuokaan ja levitä päälle perunamuusi.
Paista vartin verran, kunnes muusi on saanut hieman väriä pintaan.

Anna vetäytyä hetki.