29.1.2018

Vegaaninen Runebergin pulla

Runebergintorttutähtipullakranssi, 
sussasulavan herkullinen sanahirviö ja vähän erilainen tarjottava Runebergintortun tilalle.

Taikina

1dl kasvimaitoa
1 pussi kuivahiivaa (11g)
1/2dl sokeria
4 rkl aquafabaa, vaahdotettuna
6-7 dl vehnäjauhoja
150g leivontamargariinia, sulana

Lämmitä kasvimaitoa.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen kasvimaidon joukkoon. Lisää sula leivontamargariini loppuvaiheessa jauhojen lisäystä ja vaivaa hetki.

Anna kohota lämpimässä puoli tuntia.

Täyte

½ dl piparkakkumurua
½ dl mantelirouhetta 
1 tl kardemummaa
3 rkl siirappia

Sekoita ainesosat kulhossa.

Päälle

Vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta

Jaa taikina neljään osaan ja 
kauli jokainen taikinapallo ohueksi ympyräksi ruokalautasta apuna käyttäen. 

Pinoa kaulitut taikinalevyt leivinpaperin päälle niin, että jokaiseen väliin tulee täytettä. 

Laita keskustan merkiksi pieni juomalasi ja 
leikkaa veitsellä yhteensä 16 viiltoa lasin reunasta taikinan ulkoreunaan saakka. 
Tee viillot vastakkaisille puolille, jotta suikaleet jakautuvat tasaisesti.

Ota kaksi vierekkäistä suikaletta ja kieritä niitä toisiinsa nähden ulospäin kolmen kierroksen verran. Paina kierretyt suikaleet kevyesti leivinpaperia vasten, jotta ne pysyvät yhdessä. 
Anna kohota vielä puolisen tuntia. 

Voitele kasvimaidolla ja paista 200 asteessa n. 10-15 minuuttia, 
kunnes pinta on kullanruskea. 


Anna jäähtyä ja koristele vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella. 



Anna jäähtyä ja koristele vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella.

21.1.2018

Vegaaniset laskiaispullat suklaavaahdolla

Laskiainen lähestyy kovaa vauhtia. 

Perinteisiin laskiaispulliin saa vaihtelua suklaavaahdolla. 

Täytteeksi sopii hillon ja mantelimassan lisäksi 
esimerkiksi suklaa- tai maapähkinälevite. 

Pullataikina


2,5 dl kädenlämpöistä kasvimaitoa
Puolikas tuorehiivapala tai 1 pss kuivahiivaa
2 dl maustamatonta soija- tai kaurajogurttia
3 rkl siirappia 
2 tl kardemummaa
½ tl suolaa 
8 dl vehnäjauhoja
75g sulaa leivontamargariinia

Sekoita tuorehiiva kasvimaidon sekaan tai 

kuivahiiva vehnäjauhoihin.
Mittaa ainekset isoon kulhoon lisäten jauhoja vähän kerrallaan.
Lisää leivontamargariini vasta loppuvaiheessa.

Vaivaa huolellisesti 5-10 minuuttia.

Anna kohota liinan alla puolin tuntia.

Pyörittele taikinasta pullia ja 

anna kohota vielä 15-30 minuuttia.

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.


Suklaavaahto


2 prk kasvipohjaista vispiä

2 rkl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
½ dl cocoajauhetta

Vaahdota vispi ja lisää loput ainekset, sekoita.


Leikkaa jäähtyneistä pullista hatut, 

koverra sisusta ja täytä mantelimassalla, 
hillolla tai suklaalevitteellä.

Pursota päälle suklaavaahtoa, 

laita hattu päälle ja 
koristele tomusokerilla ja suklaaraidoilla.