20.7.2016

Seitanpata

Kärsivällisyys on koetuksella, 
kun ensin marinoidaan yön yli ja sitten sapuska muhii vielä uunissa toista tuntia. 
Oli kyllä sen arvoista, ehdottomasti. 
Tuskin maltan odottaa, että pääsen töistä kotiin syömään lisää.

Seitanin valmistus on superhelppoa ja maustamista voi säveltää mielensä mukaan.
Valmistan yleensä kaksi annosta kerralla: 
Toisen sillä hetkellä tarvittavaan ruokalajiin ja toisen paistiksi, 
josta on helppo leikata vaikkapa leivän päälle.


Seitan

2,5 dl gluteenijauhoja
reilu 1 dl gram-jauhoja eli kikhernejauhoja
½ tl chiliä
2 tl  soijakastiketta
1 tl savunestettä
1,5 dl vettä

Sekoita jauhot ja mausteet. 
Voit lisätä mausteita mielesi mukaan. 
Lisää soijakastike, savuneste ja vesi. 
Vaivaa taikinaa tovi.
Leikkaa seitantaikinasta pieniä paloja.
Jos haluat tehdä seitania johonkin muuhun käyttöön, 
voit muotoilla siitä myös yhden "pötkön".

Keitinliemi

2 litraa kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl balsamicoa

Anna seitanin kiehua puoli tuntia. Odottaessasi voit valmistaa marinadin.

Marinadi

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl chiliä, 1 tl inkivääriä, 1 tl mustapippuria, ½ tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl öljyä (itse käytin seesamiöljyä)

Lisäsin vielä 1 dl rouhittuja pähkinöitä ja ½ dl BBQ kastiketta.
Samaan marinadiin mahtuu kaksi annosta seitania.

Pyörittele keitetyt seitanpalat (tai paisti) kunnolla marinadissa ja 
anna maustua yön yli jääkaapissa.

Seitanpata 

1 rkl öljyä padan pohjalle
1 annos seitania
2 sipulia ja  4 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa
1 kilo (varhais)perunoita
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl kanttarelleja tai muita sieniä
 1 tl timjamia, 1 tl paprikajauhetta, 1 tl mustapippuria, 1 tl suolaa, 1/2 tl fenkolia
5 dl kasvislientä
4 dl kookoskermaa
½ dl maissitärkkelystä sekoitettuna ½ dl vettä

Kuullota sipulit ja marinadista nostetut seitanpalat padassa.
Lisää pilkotut porkkanat ja perunat, sekä tomaattipyree, kanttarellit ja mausteet.
Kääntele tovi.
Kaada sekaan kasvisliemi, kookoskerma ja veteen liotettu maissitärkkelys.
Sekoita kunnolla.

Laita pata uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi.

Laske sen jälkeen lämpö 180 asteeseen ja anna hautua vähintään tunnin ajan tai 
kunnes perunat ovat kypsiä. 


Padan voi tehdä myös liedellä isossa kattilassa. 
Anna tällöin hautua niin kauan, kunnes perunat ovat kokonaan kypsiä.

18.7.2016

Tofulasagne

Sisältä herkullisen pehmeä ja pinnalta rapea. 
Lasagne, joka katoaa vuoasta hetkessä.

½ pakettia lasagnelevyjä

Tomaattikastike
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
3 porkkanaa
1 maustekurkku
2 prk tofua
500ml purkki tomaattimurskaa
1 dl vettä
Suola, valkopippuri, basilika

Pilko sipulit, valkosipulit, maustekurkku ja tofu. Raasta porkkanat.
Kuullota sipulit pannulla ja lisää loput ainekset.
Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia (samalla voit valmistaa juustokastikkeen).

Vegaaninen juustokastike
1 rkl kasvirasvaa
3 rkl maissitärkkelystä
2 dl kaurakermaa
3 dl kauramaitoa
1 dl kasvirasvajuustoa raastettuna (esim. Wilmersburger tai Violife)
½ dl oluthiivahiutaleita

Pinnalle juustoraastetta

Lisää kattilaan kasvirasva ja maissitärkkelys, sekoita.
Mittaa muut ainekset ja sekoittele n. 5 minuuttia.

Voitele vuoka ja lado järjestyksessä:
Tomaattikastike - lasagnelevyt - tomaattikastike - juustokastike - lasagnelevyt - tomaattikastike - juustokastike - lasagnelevyt - juustokastike. 

Ripottele päälle vielä runsaasti juustoraastetta ja paista 200 asteessa n. 35 minuuttia, 
kunnes pinta on kullanruskea.