20.7.2016

Seitanpata

Kärsivällisyys on koetuksella, 
kun ensin marinoidaan yön yli ja sitten sapuska muhii vielä uunissa toista tuntia. 
Oli kyllä sen arvoista, ehdottomasti. 
Tuskin maltan odottaa, että pääsen töistä kotiin syömään lisää.

Seitanin valmistus on superhelppoa ja maustamista voi säveltää mielensä mukaan.
Valmistan yleensä kaksi annosta kerralla: 
Toisen sillä hetkellä tarvittavaan ruokalajiin ja toisen paistiksi, 
josta on helppo leikata vaikkapa leivän päälle.


Seitan

2,5 dl gluteenijauhoja
reilu 1 dl gram-jauhoja eli kikhernejauhoja
½ tl chiliä
2 tl  soijakastiketta
1 tl savunestettä
1,5 dl vettä

Sekoita jauhot ja mausteet. 
Voit lisätä mausteita mielesi mukaan. 
Lisää soijakastike, savuneste ja vesi. 
Vaivaa taikinaa tovi.
Leikkaa seitantaikinasta pieniä paloja.
Jos haluat tehdä seitania johonkin muuhun käyttöön, 
voit muotoilla siitä myös yhden "pötkön".

Keitinliemi

2 litraa kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl balsamicoa

Anna seitanin kiehua puoli tuntia. Odottaessasi voit valmistaa marinadin.

Marinadi

1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl chiliä, 1 tl inkivääriä, 1 tl mustapippuria, ½ tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl öljyä (itse käytin seesamiöljyä)

Lisäsin vielä 1 dl rouhittuja pähkinöitä ja ½ dl BBQ kastiketta.
Samaan marinadiin mahtuu kaksi annosta seitania.

Pyörittele keitetyt seitanpalat (tai paisti) kunnolla marinadissa ja 
anna maustua yön yli jääkaapissa.

Seitanpata 

1 rkl öljyä padan pohjalle
1 annos seitania
2 sipulia ja  4 valkosipulin kynttä
4 porkkanaa
1 kilo (varhais)perunoita
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl kanttarelleja tai muita sieniä
 1 tl timjamia, 1 tl paprikajauhetta, 1 tl mustapippuria, 1 tl suolaa, 1/2 tl fenkolia
5 dl kasvislientä
4 dl kookoskermaa
½ dl maissitärkkelystä sekoitettuna ½ dl vettä

Kuullota sipulit ja marinadista nostetut seitanpalat padassa.
Lisää pilkotut porkkanat ja perunat, sekä tomaattipyree, kanttarellit ja mausteet.
Kääntele tovi.
Kaada sekaan kasvisliemi, kookoskerma ja veteen liotettu maissitärkkelys.
Sekoita kunnolla.

Laita pata uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi.

Laske sen jälkeen lämpö 180 asteeseen ja anna hautua vähintään tunnin ajan tai 
kunnes perunat ovat kypsiä. 


Padan voi tehdä myös liedellä isossa kattilassa. 
Anna tällöin hautua niin kauan, kunnes perunat ovat kokonaan kypsiä.

2 kommenttia:

  1. Minkä kokoisia kattiloita ja patoja käytit padan tekemiseen? Huomasin, että isoin kattilani on vain kolmilitrainen, joten mitä luulet, mahtuukohan seitan keittymään siinä?
    - Heta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttämäni pata on 4 litran, mutta pelkkä seitan mahtuu hyvin keittymään 3 litran kattilassa. Voit myös puolittaa reseptin, siitäkin riittää useaan annokseen.

      Poista