16.9.2015

Palajuusto ja parmesan

"Mä en voisi koskaan luopua juustoista."
Vain pari kuukautta sitten sanoin noin.
Mutta ihme ja kyllä,
en ole sen jälkeen kertaakaan pysähtynyt juustohyllyn kohdalle hipelöimään paketteja.

Onko ollut ikävä? 
No, tavallaan. Kukapa sitä vuosikausia suurena herkkuna toimineen ruoan osaisi heti unohtaa. 
mutta koska olen oppinut korvaamaan muutkin maitotuotteet,
en osaa enää ajatella juustoja samalla tavalla. 
Ennen meni sinihomejuustoa sellaisella tahdilla, että paketti oli parissa päivässä loppu,
ja juustoja löytyi jääkaapista aina useampaa sorttia.

Ei mennyt kuitenkaan kauaa, 
kun löysin loistavan vegaanijuustoreseptin ja täydellisen parmesanreseptin.
Paluuta ei ole.

Vegaaninen juusto:

2 dl soijamaitoa (Alpro Eko Luomu Soyassa ei ole lisäaineita tai muuta humpuukia)
3/4 dl majoneesia
2 tl agar-agar-jauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Muita mausteita oman maun mukaan (esim. chili, paprika, valkosipuli...)

Öljyä astia, johon haluat juuston jähmettyvän.
Itse olen käyttänyt kulhoa ja muovisia säilytyrasioita, valinta riippuu ihan siitä, että minkä muotoisen juustopalan haluat. Eväsrasian kokoiseen astiaan tuplaa ainesosien määrät.

Sulata margariini.
Sekoita kattilassa miedolla lämmöllä kaikki muut ainekset paitsi oluthiivahiutaleet ja 
lisää lopuksi sula margariini.
Lisää lämpöä ja keittele n. 5 minuuttia, koko ajan reippaasti sekoittaen.
Sekoita lopuksi oluthiivahiutaleet joukkoon.

Kaada seos öljyttyyn astiaan ja anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
Sen jälkeen voit kumota jähmettyneen juuston erilliseen säilytysrasiaan / lautaselle, 
josta sitä on helppo leikata. 
Juusto säilyy n. viikon ajan.


Toimii loistavasti myös uuniruokien päällä. 
Raastoin juustoa gluteenittoman soijamakaronilaatikon päälle ja se suli uunissa täydellisesti.



Vegaaninen parmesan:

Vain neljä ainesosaa. 
En ole vieläkään lakannut hämmästelemästä, 
että miten helposti voi saada aikaiseksi näin hyvää. 
Tällä reseptillä tein parmesania pari purkkia ja säilyvyyskin on hyvä, useamman viikon.


150 g cashewpähkinöitä (au naturel)
4 rkl oluthiivahiutaleita
1 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta

Ainekset blenderiin ja minuutin hurautus. Se on siinä. 
Säilytä tiiviissä purkissa jääkaapissa.



Itse olen alkanut käyttää kaikessa ruoanlaitossa Himalajan ruususuolaa. 
Kyseisessä kristallisuolassa on tallella kalsium, magnesium, kalium ja rauta.

Pari päivää on mennyt etsiessä ja kääntäessä uusia reseptejä.
To-do-listalla on tällä hetkellä kymmenkunta reseptiä ja 
jos ovat yhtä hyviä kuin miltä kuulostavat, niin ohjeita voi alkaa odotella ilmestyväksi tännekin vähitellen.

2 kommenttia: